Cancerul nu apare peste noapte și sunt câteva metode care te ajută să te ferești de această boală. Vezi ce schimbări trebuie să faci, pentru a rămâne sănătoasă.

Renunță la fumat
Fumatul este unul dintre factorii de risc ai cancerului, iar dacă vrei să reduci șansele de a primit acest diagnostic, ar trebui să renunți la țigări. Nu este ușor, însă odată ce o faci, beneficiile se simt imediat, potrivit cercetătorilor. Aceștia au observat că starea generală de sănătate a unei persoane se îmbunătățește considerabil la câteva minute de la ultimul fum de țigară, dacă nu revii la acest obicei nesănătos.

Evită fumul de țigară
Dacă nu fumezi, dar stai în fum de țigară, riscul de a face cancer crește considerabil. Fumatul pasiv este aproape la fel de periculos ca cel activ, așa că alege să îți petreci timpul în locuri în care nu există fum de țigară. Dacă locuiești cu un fumător, cere-i să se lase sau să fumeze afară.

Fă mișcare
Exercițiile fizice sunt foarte bune pentru sănătate și nu doar pentru că îți întăresc imunitatea și îți dau o stare generală bună. Studiile au arătat că previn și apariția cancerului la sâni și colon.

Mănâncă sănătos
Nu trebuie să dai banii pe suplimente sau medicamente scumpe, pentru a rămâne sănătoasă. Este de ajuns să mănânci cât mai sănătos: consumă zilnic cel puțin 5 legume și fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Redu consumul de sare și folosește uleiuri bune pentru organism.

Consumă mai puțin alcool

Centrul de Prevenire și Control a Bolilor a arătat că alcoolul este responsabil pentru 3.5% dintre cazurile de cancer, soldate cu decesul pacientului. Un pahar de vin pe zi are numeroase beneficii pentru sănătate, însă trebuie să rămâi la această cantitate.

Evită expunerea la soare

Cercetătorii au arătat că femeile care au suferit cel puțin cinci arsuri solare între 15 și 20 de ani au un risc de 80% de a face melanom. Cele mai multe forme de cancer de piele pot fi prevenite, dacă folosești protecție și nu stai multe ore la soare.

Alăptează, pentru a reduce riscul apariției cancerului

Dacă alăptezi sau ai făcut-o deja, nu i-ai făcut doar copilului un beneficiu, ci și ție. Studiile au arătat că femeile care au alăptat au un risc mai mic de a face cancer la sân, deoarece au un nivel mai mic de estrogen.

Vaccinează-ți copiii împotriva hepatitei și HPV

Vaccinarea copiilor împotriva cancerului de col și a hepatitei este foarte importantă, potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății. Studiile au arătat că 80% dintre cazurile de cancer la ficat sunt cauzate de virusul Hepatitei B. La fel de periculoasă este și infecția cu papilloma virus, care poate duce la cancer de col, vaginal sau anal.

Mergi la medic

Una dintre cele mai bune metode de a preveni apariția cancerului este să mergi periodic la control. Mamografiile, colonoscopiile și examenele ginecologice te pot ajuta să descoperi la timp această boală.

Sursa foto: Shutterstock.

de Consuela Stratulat, 16 Feb 2015 12:44

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!