cancerul

Nu manca sunca daca a stat in frigider mai mult de cateva zile, asezoneaza mezelurile cu legume si termina masa cu un iaurt: acestea sunt precautiile sugerate de un studiu francez, ce face legatura intre consumul de mezeluri vechi si aparitia cancerului de colon.

Studiile realizate in trecut sugerau legatura intre mezeluri, carne rosie si cancerul colorectal. Insa acum, pentru prima data, cercetatorii francezi au demonstrat o legatura intre consumul de mezeluri si cancerul de colon la soareci, potrivit Ma sante facile.

Cancerul de colon reprezinta una dintre primele cauze de deces la nefumatori, cu o medie de supravietuire dupa diagnosticare de 5 ani.

Studiul, publicat in revista Cancer Prevention Research, arata ca este nevoie de reuniunea a 4 factori pentru a observa un efect ce favorizeaza cancerul de colon. Efectele constatate pe soareci nu au fost inca verificate si la om.

“Acesti factori sunt modul de preparare, cantitatea de hem (substanta rosie, care contine fier si ii confera carnii culoarea sa specifica), continutul in nitriti (responsabili de gust si de protectia contra bacteriilor patogene) si oxidarea in aer”, a explicat Fabrice Pierre, cercetator la INRA (Institutul National de Cercetari Agronomice din Franta).

“Atunci cand cumparam mezeluri preambalate, ele nu sunt oxidate, deci nu sunt periculoase. Atunci cand cumperi un pachet cu 6 bucati, dintre care mananci imediat doar 2, restul de 4 sunt expuse la aer, iar dupa 4 zile de stat in frigider sunt deja riscante pentru consum”, explica cercetatorul.

Studiul a fost realizat pe cobai si au rezultat leziuni pretumorale, micro-tumori. “Rezultatele obtinute corespund cu concluziile epidemiologice, si anume faptul ca marii consumatori de mezeluri (50-100 g zilnic) au un risc cu 30% mai mare decat cei care nu consuma sa se imbolnaveasca de cancer la colon”, precizeaza Denis Corpet, coordonatorul echipei care a realizat studiul.

Studiul pune accent pe oxidarea mezelurilor, extrem de nefasta. Pentru a impiedica oxidarea, fabricantii adauga in reteta de fabricare substante antioxidante, ce pastreaza culoarea carnii roz, altfel ea devine gri dupa contactul cu aerul. Evita deci sa consumi un mezel care si-a pierdut culoarea frumoasa si cumpara, de preferinta, portii cat mai mici!

Cercetatorii au cautat, de asemenea, si nutrimente ce pot reduce efectele nefaste ale mezelurilor: calciul (iaurt), antioxidantii (vitamina E, polifenolii din fructe si legume) prezente mai ales in citrice, varza, afine, ceai verde, fac mezelurile mai putin nocive.

Bianca Geambasu


Articole Asemănătoare și de Interes pentru Dvs