Se face gargară foarte adâncă alternativ cu ceai de drăgaică şi de nalbă. Cu aceleaşi plante proaspete se pun comprese pe timpul nopţii. Plantele proaspete se spală, se zdrobesc pe un fund de lemn cu ajutorul unui sucitor de tăiţei până se formează un terci, se aplică local şi se leagă. La plantele uscate, resturile de la ceaiul pentru gargară sunt încălzite cu puţină apă, sunt frecate cu făină de orz (care se găseşte la mori sau magazine specializate în alimente naturale bogate în vitamine), sunt întinse pe o bucată de pânză, aplicate local şi legate. Pe parcursul zilei se pun vreme de 2 ore comprese cu aburi de coada-calului (se stă în acest timp în pat) şi de 4 ore comprese cu ierburi suedeze (a se vedea pentru ambele comprese „Partea generală”).

În afară de acestea, trebuie să se consume zilnic, încetul cu încetul, 1,5-2 litri de ceai dintr-un amestec de plante compus din filimică, coada-şoricelului şi urzică în părţi egale (1 linguriţă cu vîrf la 1/4 litru de apă!). Din raţia zilnica de ceai se scoate de 3 ori cate 1/2 ceaşcă, se toarnă în ea câte 1 linguriţă de bitter suedez şi se bea de fiecare dată 1/2 ceaşcă repartizată 1/2 oră înainte şi 1/2 oră după fiecare masă.

din cartea “Sanatate din farmacia Domnului” de Maria Treben, p. 117