În urmă cu patru ani, mai exact în 25 septembrie 2012, în localitatea Slatina Nera, din judeţul Caraş-Severin începeau lucrările de construcţie a Clinicii Nera – Centru pentru Cercetări în Recuperarea Oncologică, singurul aşezământ de recuperare a bolnavilor de cancer din România.

Centrul este destinat bolnavilor aflaţi în perioada de recuperare după tratamente, urmând ca fiecare dintre cei care ajung aici să petreacă o perioadă de 14 zile pentru servicii complete de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menţinerea unui stil corect de viaţă.

Proiectul a demarat la iniţiativa doctorului Pavel Chirilă, prin Fundaţia Sfânta Irina, şi era programat să îşi deschidă porţile încă din 2014, lucru ce nu s-a întâmplat din cauza lipsei de bani. Clinica Nera este un proiect finanţat parţial prin Fondul European de Dezvoltare Regională, suma necesară construirii fiind de 4,5 milioane de euro. 70% din aceşti bani au asiguraţi din fondurile europene, restul urmând să fie strânşi prin contribuţie locală şi voluntară.

Implicarea românilor a fost sub aşteptări

Campania de strângere de fonduri nu a fost o reuşită, chiar dacă Fundaţia Sf. Irina a organizat mai multe acţiuni şi a promovat pe toate căile proiectul.

Actorul Dan Puric a organizat la un moment dat un teledon pentru adunarea banilor, însă rezultatul a fost sub aşteptări. “Infrastructura este în stadiul  ‘la cheie’, pentru cele patru pavilioane: laboratorul, farmacia, departamentul psihoterapie şi departamentul administrativ. Aparatura este achiziţionată în totalitate. Însă pentru a finaliza şi saloanele mai sunt necesare circa două milioane de euro.

Câteva firme cu posibilităţi financiare au răspuns în chip minunat, căci am colectat pe parcursul derulării lucrărilor, prin Fundaţia Sfânta Irina, circa un milion euro. Persoanele fizice au răspuns greu sau nu au răspuns. Vă dau un exemplu: la o emisiune de strângere de fonduri pentru Clinica Nera, susţinută de Dan Puric, raiting-ul arăta că îl urmăresc 300.000 de persoane. Din ei au donat 10.000 (adica 3%) câte 2 euro, adică mai puţin de un pachet de ţigări în condiţiile în care 27% din românii adulţi sunt fumători şi România are cea mai mare incidenţă a cancerului  pulmonar”, spune medicul Pavel Chirilă.

„Sperăm ca în câteva luni să începem activitatea”

Cunoscutul medic susţine că nici din partea Statului nu a avut sprijinul aşteptat, doar administraţiile locale implicându-se atât cât au putut. “Ministerul de Finanţe a încercat să ajute la un moment dat, dar fără succes, din cauza unor funcţonari lipsiţi de bunăvoinţă, care au blocat lucrurile. Administraţia locală, a avut o implicare exemplară şi impresionantă. Primarul din Sasca Montana, Ion Popliceanu şi Consiliul Local, au sprijinit deplin proiectul”, declară Pavel Chirilă, terenul pe care s-a ridicat clinica fiind pus la dispoziţie în mod gratuit.

Cu toate acestea, medicul, cărăşean la origine, nu şi-a pierdut speranţa. “Avem şansa să mai obţinem o finanţare şi sperăm ca în câteva luni să începem activitatea, pentru că nu trebuie să uităm că aşezământul din Valea Nerei ar fi prima clinică de recuperare  oncologică din România, în condiţiile în care ţara noastră are cei mai deterioraţi indicatori pe cancer din Europa”, explică dr. Pavel Chirilă.

Cine este  Pavel Chirilă

Pentru cei care nu au auzit de dr.prof Pavel Chirilă, trebuie menţionat că este unul dintre cei mai importanţi medici români care s-a implicat în tratarea cancerului.

S-a născut la Slatina Nera, în Caraş-Severin şi a absolvit cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti. Este medic primar boli interne şi este specializat în fitoterapie şi homeopatie. Este doctor în ştiinţe medicale şi prof.  la UMF “Carol Davila” din Bucureşti.

Are zeci de cărţi şi lucrări de specialitate publicate în ţară şi străinătate. Pentru felul în care s-a implicat în lupta cu cancerul şi în tratarea pacienţilor care suferă de acestă maladie a fost numit şi “doctorul fără arginţi” sau “medicul îngerilor”, fiind ctitorul mai multor lăcaşe de cult, printre care şi o mănăstire în Slatina Nera, locul său de baştină, lângă zona unde se construieşte şi singura clinică de recuperare a bolnavilor de cancer din România.

sursa

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!