… in schimb, CNAS arunca sute de milioane de euro pe SISTEMUL INFORMATIC!

Cezar Irimia (Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer):

Bolnavii de cancer din Romania nu au acces la tratamentul de baza, nu au acces la terapia durerii, lipseste morfina din spitale. Producatorii de morfina au plecat din cauza taxei clawback (vezi un articol despre aceasta taxa de dr. Sorin Paveliu, care anticipa inca de anul trecut ca s-ar putea ajunge la retrageri ale producatorilor de pe piata – n.n.). Exista si alte medicamente vitale care lipsesc pacientilor, care ar fi ieftine pentru stat; sunt medicamente indispensabile schemelor de tratament pentru copiii bolnavi de cancer, care lipsesc din spitale.

Guvernantii decid cat si cum sa traim – am acuzat de nenumarate ori aceasta guvernare de genocid social. Am facut nenumarate demersuri pe langa autoritati, inclusiv la presedinte, dar traim in tara surzilor. Firma producatoare de morfina care a plecat e doar bulgarele care a plecat de pe piata romaneasca.

Subfinantarea programului de oncologie e din vina CNAS si a actualui director, Lucian Duta. In acelasi timp, CNAS a bagat milioane de euro in sistemul informatic (SIUI), program care a mancat cei mai multi bani de sanatate din sistemul sanitar!

Nu suntem o tara saraca, suntem o tara SARACITA. Sanatatea este in mod cronic subfinantata.

  • Romania Libera: PROBLEMĂ. Metotrexat, prescris de medicii români, nu se mai găseşte decât peste graniţă. Bolnavii de cancer, trimişi În Bulgaria după medicamente

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că alocarea fondurilor pentru programul naţional de oncologie s-a făcut cu întârziere. Fila de buget a venit de abia săptămâna trecută, când în mod normal ar fi trebuit să vină la sfârşitul lunii decembrie, pentru ca în luna ianuarie să poată fi organizate licitaţiile. „Am organizat licitaţiile pentru produsele oncologice. Suntem în intervalul de cele zece zile pe care legea ne obligă pentru eventualele contestaţii”, a spus dr. Căpăţână.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că nu există medicamente pentru toţi bolnavii cu cancer, spitalul constănţean a apelat la firmele de profil. „În Constanţa, pentru marea majoritate a pacienţilor există încă medicamente în farmacie, dar pentru o parte din pacienţi medicaţia s-a terminat, însă am convenit cu distribuitorii de medicamente să luăm un împrumut de medicamente astfel încât să acoperim necesarul până la terminarea licitaţiei. Încercăm să ajutăm aceşti pacienţi“, a declarat managerul.

În plus, Căpăţână nu vede cu ochi buni alocarea medicamentelor oncologice de către Spitalul Judeţean. „Este un sistem tâmpit. În mod normal, medicamentele oncologice în toată lumea se dau de către farmacii. Nu ne putem substitui noi unor farmacii care funcţionează după alte reguli şi nu văd de ce eu, ca Spital Judeţean, trebuie să depozitez, să mânui, să manipulez, să distribui gratis aceste medicamente, când ar putea fi date de către farmacii. Oamenii vin cu reţeta şi ridică medicamentele din farmacia Spitalului Judeţean, chiar dacă el este de la Cernavodă, Mangalia sau Hârşova. Nu este normal. Şi nu se face nici un fel de economie. Asta este praf în ochi. Noi trebuie să dăm medicamente pentru pacienţii pe care îi avem în spital. Nu mă obligă statul să devin farmacie de cartier”, a completat directorul.

O altă problemă ridicată de managerul constănţean este faptul că multe medicamente provin din import, iar din cauza faptului că plăţile se fac la intervale de peste 200 de zile, furnizorii de medicamente nu mai pot să îşi facă stocurile. În această situaţie, preţurile la medicamente cresc şi există sincope la aprovizionare.

Pe de altă parte, Căpăţână a mai spus că mulţi pacienţi sunt nevoiţi să caute în Bulgaria, acolo unde încă mai există stocuri, un medicament care nu se mai fabrică în lume. Este vorba de Metotrexat, medicament rămas în protocolul de tratament medicamentos al leucemiilor, şi pe care medicii, potrivit ghidurilor terapeutice, sunt obligaţi să îl prescrie.

„Este o aberaţie. Ghidurile terapeutice ar trebui actualizate, schimbate, pentru că acest medicament are un alt corespondent. Au apărut medicamente de generaţie mai nouă cu care poate fi înlocuit”, a conchis managerul.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de decese cauzate de cancer într-un an, respectiv 46.500

O serie de factori au contribuit la acest loc fruntaș nefast: lipsa medicamentelor inovative de pe piață de circa cinci ani, retragerea unui mare producător de medicamente oncologice de pe piața locală și precaritatea condițiilor de tratament pentru bolnavii de cancer din România. Totodată, politica celui mai mic preț la medicamente, decisă în 2009, a intensificat exporturile paralele de medicamente, fapt care a dus la dispariția anumitor medicamente de pe piață, din sfera oncologică.

De aceea, Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) lansează o inițiativă legislativă europeană în oncologie, care va presupune egalitatea între tratamentul acordat bolnavilor de cancer din România şi cei din restul Europei. “Bolnavii de cancer din România suferă cumplit din cauza lipsei medicamentelor, lipsei investigațiilor, lipsei monitorizării și mai ales a banilor, așa că singura noastră șansă este uniformizarea standardelor de tratament la nivel european”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

De câteva săptămâni, bolnavii de cancer sunt într-un real pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul producător de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră, din cauza pieței locale instabile.

Legaturi:

*

sursa: Razboi Intru Cuvant

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!