La puțin timp după moartea scriitoarei și activistei americane în domeniul sănătății publice Elizabeth Edwards, diagnosticată cu cancer la sân, foarte multe femei și-au pus întrebarea dacă tratamentele de fertilitate urmate de aceasta ar fi putut contribui la dezvoltarea bolii care i-au adus sfârșitul, pe 7 decembrie. Un nou studiu publicat luna aceasta în jurnalul britanic Human Reproduction îndepărtează însă această grijă.

fertilizarea in vitro

Îngrijorarea stârnită de moartea lui Edwars este justificată, scrie publicația Time, din moment ce un tratament de fertilitate le expune pe femei unor niveluri nefiresc de mari de hormoni, printre care estrogen și progesteron, adesea în mod repetat și câteodată la o vârstă la care acești hormoni încep în mod natural să-și rărească rândurile. Studiile anterioare au sugerat că medicația pentru fertilitate poate fi asociată cu un risc ridcat al dezvoltării cancerului la sân, a celui de col uterin și a celui ovarian.

Acum, însă, un studiu publicat recent în jurnalul Human Reproduction arată că femeile supuse fertilizării in vitro (IVF), folosită de Elizabeth Edwards pentru conceperea celui mai mic dintre cei doi copii ai săi, nu sunt expuse unui risc mai ridicat de cancer decât de obicei. Cercetarea a analizat informații legate de toate nașterile prin tehnica IVF din Suedia între 1982 și 2006, comparând rata incidenței cancerului a 24.058 de femei care au conceput copii pe această cale cu cea a aproape 1,4 milioane de mame suedeze care nu au avut nevoie de tratament de fertilitate.

Mai mult, studiul a aflat că riscul dezvoltării unei forme de cancer era cu 26% mai scăzut la femeile care au apelat la IVF decât la cele care au născut în mod tradițional. Totodată, cercetarea mai arată că nu există un risc sporit al apariției cancerului în cazul femeilor de peste 30 de ani în comparație cu cele mai tinere. Cu toate acestea, nu a reușit să stabilească dacă ciclurile repetate de IVF afectează incidența cancerului și nici să ofere informații despre femeile care au urmat acest tratament, însă nu au reușit să nască.

Foto: EPA

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!