77 % dintre deodorantele tip roll-on analizate contin substante perturbatoare ale sistemului endocrin si substante alergene. 29% dintre produsele analizate contin BHT o substanta cu potential carcinogen. 23% dintre produsele analizate contin clorhidrat de aluminiu o substanta cu potential toxic asupra creierului.

deodorante roll on, deodorant_subbrat aduce cancerul, pot aduce cancerul

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu in cadrul Campaniei nationale de informare si educare „Sa invatam sa gandim in termeni chimici”.

In perioada 6 iulie – 10 iulie 2016 au fost achizitionate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on in vederea analizarii compozitiei chimice a acestora.

Studiile realizate de APC au scos in evidenta incarcatura chimica ridicata a multor produse alimentare si nealimentare. Copiii si femeile gravide reprezinta categoriile de consumatori cele mai expuse si vulnerabile la substantele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de baza.

Alegerea unui produs cosmetic sau de ingrijire personala nu mai este un lucru atat de usor de facut, datorita multitudinii de ingrediente de natura chimica folosite la fabricarea acestor produse, dar si aspectelor ce tin de etichetare, coroborate si cu unele lipsuri de natura legislativa. Aceasta campanie de informare se adreseaza tuturor celor care sunt preocupati de propria sanatate.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor si contin cantitati mari de toxine si chimicale neafisate.
Expertii din Danemarca au identificat urmatoarele substante aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene si Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice contin ftalati care au rolul de a face persistent mirosul si care patrund foarte rapid in piele crescand semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoaca iritatii ale pielii, dermatite, migrene, ameteli, tuse violenta, hiperpigmentare.

Triclosanul este o substanta antifungica si antibacteriana, regasita in 7% dintre produsele analizate, care poate modifica nivelul testosteronului in organismul unei femei, provocand aparitia unor trasaturi masculine (cresterea masei musculare, marirea pilozitatii in zone cum ar fi fata, mainile, pieptul etc), iar in cazul barbatilor sa creasca nivelul estrogenului din organism, provocand sensibilitati fizice sau psihice, stari de nervozitate si irascibilitate. Totodata, poate creste rezistenta la bacterii si este potential carcinogen.

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste triclosan:

Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohols (Fabricat in Monaco);
Deodorantele tip roll on pentru femei in care se regaseste tricolsan:
Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat in Franta).

BHT (Hidroxitoluen butilat) (exista in 29% dintre produsele analizate) este un compus chimic utilizat ca antioxidant in produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau incetinire a deteriorarii cosmeticelor sau produselor de ingrijire personala, deteriorare datorata reactiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului in concentratii mari si aparitia de tumori, poate produce astm si probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele si ochi si de asemenea este potential cancerigen si posibil perturbator al sistemului endocrin.

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste BHT:

Adidas 24 h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat in Monaco);
Dove Men + Care Cool Fresh 48% Alcohol (Fabricat in Rusia);
Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia);
Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat in Italia);
Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat in Rusia);
Deodorantele tip roll on pentru femei in care se regaseste BHT:
Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat in Spania).
Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24 h (Fabricat in San Marino);
Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat in Rusia);
Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat in Germania).

Conservanti care elibereaza formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regasesc in 10 % dintre produsele analizate. Acesti ingredienti elibereaza incet, dar continuu cantitati mici de formaldehida, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanti sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri in piept, infectii ale urechii, oboseala cronica, ameteala, insomnie.

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste DMDM Hydantoin:

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat in Franta).
Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste Imidazolidinil urea:
Up Deo Stick for Men Lotus 24h (Fabricat in Romania).
Deodorantele tip roll on unisex in care se regaseste Imidazolidinil urea:
Deo Stick Activ Lotus 24h (Fabricat in Romania).

Siloxani (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe baza de silicon si sunt folositi in industria cosmetica pentru a inmuia, netezi si hidrata, motiv pentru care se regasesc in cremele hidratante, pentru a facilita alunecarea deodorantelor solide pe piele. Sunt suspectati pentru producerea de perturbari ale sistemului endocrin, imunitar si aparatului reproducator. Sunt nocive pentru mediul inconjurator.

Ciclopentasiloxan (exista in 13% dintre produsele analizate)

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste Ciclopentasiloxane:
Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat in Rusia);
Gillette Endurance High Performance Arctic Ice 48h (Fabricat in Marea Britanie);
Rexona Men MotionSense Invisible Black + White 48h (Fabricat in Rusia);
Deodorantele tip roll on pentru femei in care se regaseste Ciclopentasiloxane:
Dove natural touch dead sea minerals 48 h (Fabricat in Rusia);
Cyclomethicone (exista in 10 % dintre produsele analizate)
Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste Cyclomethicone:
Mennen Speed Stick Gel 48 h (Fabricat in Polonia);

Deodorantele tip roll on pentru femei in care se regaseste Cyclomethicone:

Lady Speed Stick Pro 5 in 1 48h (Fabricat in Polonia);
Nivea Invisible for Black & White 48 h (Fabricat in Germania);

Iodopropinil butyl carbamat (se regaseste in 3% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativa la parabeni, protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala prin prevenirea sau intarzierea fermentarii si alterarii lor. Poate provoca iritatii ale pielii si usoare riscuri de toxicitate gastrointestinala si a ficatului.

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste Iodopropinil butyl carbamat:

STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat in Franta).

Clorhidrat de aluminiu (exista in 23% dintre produsele analizate) este un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent si deodorant. Deodorantele care contin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu rani deschise, cum ar fi micile taieturi provocate de lama de ras, iritatiile sau cosurile. Aluminiul patrunde in organism prin leziunile de la nivelul pielii si poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.

Deodorantele tip roll on pentru barbati in care se regaseste Clorhidrat de aluminiu:

Garnier Men 72h (Fabricat in Franta);
Men Activ Science Nonstop 48h (Fabricat in Franta);
STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat in Franta).
Deodorantele tip roll on pentru femei in care se regaseste Clorhidrat de aluminiu:
Garnier Mineral Invisil Clear Original 48h (Fabricat in Polonia);
Lycia Original 48h (Fabricat in Italia);
Nectar of Beauty 24 h (Carrefour) (Fabricat in Franta).
Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h (Fabricat in Marea Britanie);

„Din pacate, omul modern este inconjurat de „otravuri cu actiune lenta”, pe care corpul adultilor si, mai ales, al copiilor le absoarbe prin caile respiratorii, prin piele, chiar si prin aparatul digestiv, imbolnavindu-se treptat si, deseori, ireparabil. Prin aceasta campanie, ne propunem sa-i indrumam pe consumatori in vederea realizarii alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al continutului in substante chimice, astfel incat sa nu se expuna unor riscuri cu privire la sanatate. Limbajul in domeniul produselor cosmetice a cunoscut o dezvoltare accelerata in ultimele decenii ca urmare a aparitiei numeroaselor substante si tehnologii noi. Pentru consumatori, acest limbaj, preluat masiv de comercianti, poate provoca neintelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru utilizatori. Alegerea unui deodorant nu este un lucru atat de usor precum pare la prima vedere. in primul rand, trebuie sa avem in vedere cui ii este destinat acest tip de produs, femeile insarcinate si varstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse.

Avand in vedere ca in acest tip de produs predomina ingredientele de natura chimica, consumatorii cu probleme de sanatate trebuie sa se informeze in prealabil la medicul dermatolog. Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grija, in special de catre Ministerul Sanatatii, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari ale produselor cosmetice. in prezent, agentii economici pot comercializa orice produs cosmetic numai
in baza unei notificari adresate Ministerului Sanatatii, care de fapt inseamna doar o luare in evidenta a acestora. Avand in vedere compozitia chimica a unor deodorante, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creeaza o lipsa de siguranta pentru consumatori. Solicitam in mod public Ministerului Sanatatii sa realizeze o analiza a compozitiei chimice a deodorantelor comercializate in prezent pe piata romaneasca, in vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sanatatea consumatorilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei Pro Consumatori.