Mancare noaptea think

Pacientii care sufera de aceasta maladie deseori necrutatoare urmeaza tratamente agresive, destul de greu de suportat si care au repercursiuni asupra modului de alimentatie. Apare, astfel, riscul de malnutritie, punand in pericolul eficienta tratamentului.Sursa foto: thinkstock

Ce spun specialistii. Iata parerea expertului francez Bruno Raynard de la centrul Gustave Roussy.

Cele mai multe dintre tratamentele folosite in vindecarea afectiunilor canceroase provoaca stari de voma, altereaza gustul alimenelor si da nastere unei satietati precoce. Pacientilor le piere pofta de mancare, motiv pentru care consuma putina hrana. Daca aceste efecte sunt cauza direct de tratament, maladia genereaza, de asemenea oboseala, deprimare sau depresie care, la randul lor, modifica senzatia de foame.

Fractionarea meselor

Pentru limitarea starilor proaste si pentru a se adapta la satietatea precoce, traditionalele mese zilnice trebuie “sectionate” in cateva reprize zilnice, presupunand gustari consistente si variate, dar mici din punct de vedere cantitativ.

De asemenea, toate mesele trebuie sa fie bogate in calorii si proteine, ceea ce inseamna prezenta obligatorie a unor produse precum untul, branza, uleiul de masline, un ou fiert adaugat in piure, supe de carne, peste sau maioneza in salata.

Foarte indicate sunt nucile, nucile de cocos, fisticul. Un pacient aflat in tratament, ar trebui sa manance 30 de calorii pentru fiecare kilogram al greutatii sale. Spre exemplu, 2100 de calorii la o greutate de 70 de kilograme.

Readaptarea meniurilor

In functie de pacient, este esentiala readaptarea meniurilor si eliminarea gusturilor parazite. In acest sens, sunt recomandate in special mancarurile reci.

Si, foarte important, pacientii trebuie sa uite de regimurile alimentare. Daca vrea o prajitura, nu trebuie sa-si refuze aceasta placere.

In schimb, pachetul de tigari trebuie aruncat: tutunul altereaza gusturile. In plus, sunt binevenite plimbarile in aer liber, scurte sau mai lungi in functie de starea fizica a pacientului, precum si urcatul pe scari, activitati care stimuleaza apetitul.

Sursa: www.incomemagazine.ro

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!