Dermatologii susţin că stilul de viață este esențial pentru ca tratamentul în cancerul de piele să dea rezultate. Are vreun efect dieta vegetariană sau vegană?

Un studiu realizat la noi în ţară a scos la iveală date îngrijorătoare privind preocuparea românilor pentru problemele de sănătate ce afectează pielea.

Doar un sfert dintre persoanele participante la studiu au auzit de existenţa carcinomului cutanat, însă numai 3,6% știu ce este și îl consideră vindecabil. Cercetarea a fost realizată de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea pielii pe un eşantion de 1200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, evidenţiind faptul că românii nu sunt foarte preocupaţi de problemele de sănătate care afectează pielea.

Stilul de viață, esențial pentru ca tratamentul cancerului să dea rezultate

Când vine vorba despre metodele de prevenţie a cancerului de piele, cel mai important lucru este protecţia împotriva razelor ultraviolete.

Dietele restrictive, vegane şi vegetariene nu te protejează de cancerul de piele, după cum avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer care recomandă în schimb în regim alimentar echilibrat care este esenţial pentru organism.

“Stilul de viață sănătos, fără excese de expunere la lumină este foarte important în prevenție, iar după declanșarea bolii, în evoluția fără risc. Un factor declanșant pentru carcinomul de buză este fumatul, sistarea lui fiind benefică. Legat de alimentație, nu ajută stilul vegan, vegetarian sau dietele restrictive. Din contră, recomand o alimentație care să conțină toate principiile alimentare din care organismul să extragă necesarul de nutrienți necesari menținerii mecanismelor proprii de apărare”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Numărul de persoane cu cancer de piele este tot mai ridicat

În ciuda numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu cancer cutanat, doar 27,3 la sută dintre români cred că acesta este frecvent. Mulți pacienți acceptă tratamentul, însă ajung târziu la medic. Trebuie să ştii că la nivel general, din totalul de cancere care apar la om, o a treia tumoră este un cancer cutanat, avertizează medicul.

“Carcinoamele bazocelulare numite și epitelioame bazocelulare sunt cel mai răspândite, fiind frecvent întâlnite pe pielea expusă la lumină de-a lungul vieții. Urmează carcinoamele spinocelulare care apar pe mucoase, buza inferioară fiind cea mai afectată dar și pe zone iradiate, ulcerații cronice sau pe zone fotoexpuse cronic.

Melanomul malign este a treia tumoră importantă și destul de frecvent întâlnită având o evoluție gravă, mortală, dacă nu e depistată la timp”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

  1. Nu sta la soare toată ziua şi fără să foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară.
  2. Fă anual un control de rutină la medicul dermatolog pentru a investiga aluniţele.
  3. Evită solarul și lămpile de bronzare artificială.
  4. Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV.
  5. Deodorantele, cosmeticele si parfumurile pot determina reacţii alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitată când eşti la plajă.