riscul cancerului de sân

Atunci cînd cercetătorii au comparat mai bine de 300 de femei cu şi fără cancer la sîn, ei au găsit o legătură curioasă între utilizarea prezervativelor şi incidenţa acestei afecţiuni. Rezultatele au indicat faptul că femeile care au utilizat metode de contracepţie sub forma barierelor fizice pe durata vieţii lor reproductive timpurii prezentau un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta cancer la sîn.

Conform lui Arne Gjorgov, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania, neutilizarea metodelor de contracepţie de tipul barierei fizice poate scădea la jumătate incidenţa bolii.. „Riscul de a dezvolta cancer la sân este de aproape 5 ori mai mare la femeile care utilizează metode contraceptive de tipul barierei fizice, decît la cele care folosesc metode ce nu implică bariera fizică”, afirmă Gjorgov.

„Reducerea numărului de cazuri prin eliminarea tehnicilor contraceptive de tipul barierei fizice ar fi de nu mai puţin de 50% la femeile căsătorite din cadrul populaţiei”.

Teoria este bazată pe dovezile care arată că anumiţi compuşi care se găsesc în lichidul seminal, inclusiv prostaglandinele, sunt activi din punct de vedere biologic. Prostaglandinele funcţionează în mai multe moduri, printre altele reglând inflamaţiile, iar versiunile sintetice sunt folosite pentru a stimula concepţia. În cazul contraceptivelor de tipul barierei fizice, femeia nu este expusă lichidului seminal, prin urmare orice efect potenţial protectiv se pierde.

Pentru a testa teoria, femeilor li se adresează un număr de întrebări, inclusiv privitoare la metodele de contracepţie pe care le-au utilizat din pubertate şi pînă la 40 de ani. Metodele de tipul barierei fizice includ prezervativul, retragerea penisului, abstinenţa pe termen lung şi celibatul. Metodele contraceptive care nu implică bariera fizică cuprind diafragma, pilula, dispozitivul intrauterin, calendarul, spumele, jeleurile, spălăturile şi sterilizarea feminină.

Rezultatele arată că femeile care nu au fost expuse la lichidul seminal în perioada timpurie a vieţii lor reproductive, fie prin metodele contraceptive de tipul barierei fizice, fie prin infertilitatea partenerului, prezentau un risc de 4-5 ori mai mare de a dezvolta cancer la sân. „Riscul relativ este un rezultat care poate sugera că tehnicile contraceptive de tipul barierei fizice, ca şi infertilitatea masculină, joacă un rol mai mult decât întîmplător în cadrul acestei afecţiuni maligne la femeile căsătorite”, se menţionează în raport.

E posibil ca infertilitatea partenerului masculin să fi influenţat rezultatele, însă atunci când metodele contraceptive au fost singurele luate în calcul, riscul relativ a crescut de 3-5 ori.

ROGER DOBSON – Ziarul TRICOLORUL

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!