Preşedinele Federaţiei Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia, arată cu degetul spre Ministerul Economiei, acuzându-l că a găsit o metodă de a(-şi) creşte veniturile: încurajarea fumatului în rândurile tinerilor. Aceasta în condiţiile în care rata incidenţei cancerului pulmonar a crescut cu 8,2% în ultimii patru ani.

În anul 2012, au fost diagnosticaţi cu cancer pulmonar 11.644 deromâni (2.047 de femei şi 8.024 de bărbaţi), cu 8,2% mai mult faţă de anul 2008. În anul 2012, au murit din cauza cancerului pulmonar 10.071 de români (8.024 de bărbaţi şi 2.047 de femei), cu 9,6% mai mulţi faţă de 2008. Faţă de anul 2000, rata incidenţei cancerului pulmonar la femei aproape s-a dublat: de la 8,3 la mie, la 15,8 la mie. Cauza acestei evoluţii ameţitoare este una singură: fumatul! – afirmă, într-un comunicat de presă, FABC.

“Guvernul României, la îndemnul ministerului economiei, nesocoteşte suferinţa sutelor de mii de români ce au afecţiuni produse de fumat, cifrele de mai sus fiind doar un exemplu de necontestat pentru impactul pe care îl are consumul de tutun asupra noastră, a tuturor cetăţenilor români.

În perioada 2005 – 2010, România a implementat mai multe măsuri care s-au adresat în special fumătorilor: să-i încurajeze, să-i ajute, pe alocuri chiar să-i forţeze să renunţe la fumat (vezi creşterea preţului). Iar rezultatele se văd: fumează mai puţini români (de la 30,9% fumători zilnic în 2008, s-a ajuns la 24,3% în 2011), oamenii sunt mai informaţi despre efectele fumatului, iar mortalitatea prin boli cardiovasculare datorată fumatului este în scădere (de la 28146 decese în 2005 la 26432 decese în 201

Mai puţini fumători = mai mulţi bani la buget

Mai mult, încasările la buget din accize s-au dublat: de la 3,1 miliarde lei in 2007 la 7,72 miliarde lei, in 2012. Aşadar, calea pe care a ales-o România în 2005 – de a aplica recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind combaterea fumatului – a dat roade.

Din cauza remanenţei substanţelor cancerigene în organismul fumătorului, riscul de cancer pulmonar scade foarte lent şi foarte puţin. De aceea, atâta timp cât continuă să crească rata îmbolnăvirilor prin cancer pulmonar, înseamnă că măsurile de descurajare a fumatului trebuie intensificate.

România: un pas înainte, doi înapoi?

De ce, atunci, să schimbăm ceea ce s-a dovedit eficient, în loc de a îmbunătăţi şi chiar a accelera procesul? Răspunsul îl găsim în afirmaţia domnului ministru al economiei: “Susţinem directiva, dar în aşa fel încât să nu fie afectată industria tutunului!” (Cezar Irimia, preşedinte FABC).

Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului şi se adresează în mai mică măsură fumătorilor adulţi, este evident de ce domnul ministru se opune directivei: dacă copiii noştri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va rămâne fără viitor.

Dacă tinerii nu vor mai fi atraşi de artificiile pe care le folosesc producătorii pentru a-i amăgi că, de fapt, ţigara nu e chiar atât de rea precum spun adulţii, iar adulţii vor fuma din ce în ce mai puţin deoarece vor pune preţ mai mare pe sănătatea lor, atunci… într-adevăr, ce se va întâmpla cu industria tutunului? Adică, cu cei aproximativ 3.000 de salariaţi din industria tutunului şi cei 350 de fermieri care cultivă 1.500 de ha cu tutun?!

”Accizele sunt plătite de fumători, nu de industria tutunului!”

Bugetul ţării trebuie, într-adevăr, să fie cât mai mare. Accizele plătite de fumători – şi nu de industrie! – reprezintă, într-adevăr, o parte importantă a bugetului ţării. Dar, după cum ne arată experienţa recentă, poţi obţine sume mai mari pentru buget de la un număr mai mic de fumători. Adică… mai mulţi bani cu mai puţini bolnavi!”.

Soluţii care nu ar costa statul nici un leu

“În condiţiile în care tratamentul pentru oamenii cu cancer, cu boli cardio-vasculare, cu boli pulmonare este din ce în ce mai greu accesibil din cauza finanţării insuficiente, iar oamenii se îmbolnăvesc din ce în ce mai mult din cauza fumatului, FABC susţine adoptarea măsurilor prin care se descurajează fumatul, reduc cheltuielile cu sănătatea şi care cresc veniturile bugetare:

  1. Accelerarea calendarului de creştere a accizelor.
  2. Eliminarea acelor produse care îi amăgesc pe adolescenţi să încerce primele “fumuri”: ţigările aromate (de exemplu, cu capsule mentolate care schimbă gustul ţigării), colorate, subţiri, în pachete frumos colorate (de ex, ce imită rujurile), care permit introducerea unor reclame la fumat.
  3. Inscripţionarea cu avertismente cât mai mari şi cât mai vizibile.
  4. Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, pentru ca tinerii nefumători şi cei care s-au lăsat de fumat să nu mai fie supuşi presiunii anturajului fumătorilor.

Aceste măsuri nu costă statul român nici un leu, în schimb, aduc venituri la buget şi suficientă stare de bine şi sănătate oamenilor pentru ca banii daţi pe ţigări să fie dirijaţi spre alte domenii ale economiei româneşti care au nevoie de clienţi: producătorii de alimente sănătoase, de echipamente de sport, de îmbrăcăminte şi încălţăminte de calitate, turismul.

Apel la Premier

Facem un apel la domnul Prim Ministru Victor Ponta să aplece urechea la oamenii care pătimesc azi din cauza tutunului şi care îşi doresc, mai mult ca orice, ca nepoţii şi copiii lor să nu facă greşeala pe care ei au făcut-o, începând să fumeze: fiţi apărătorul copiilor şi adolescenţilor acestei ţări, şi nu al industriei tutunului!”.

17 Iunie 2013

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!