sfârșitul chimioterapiei

Un studiu recent scoate la iveală o perspectivă optimistă asupra tratamentelor de combatere a cancerului pentru viitorul apropiat și mediu, care va constitui o alternativă mai bună la chimioterapie, care, în ciuda efectelor pozitive, are un efect devastator asupra pacienților.

Spre deosebire de intervențiile chirurgicale, menite să elimine tumorile maligne, chimioterapia acționează din interiorul corpului, dizolvând celulele canceroase, iar radiațiile înceracă să depisteze și să distrugă celulele bolnave, care se înmulțesc. În afară ce aceste metode, care au scăzut mortalitatea provocată de cancer cu 20% în ultimii 20 de ani (pentru Statele Unite), nu există alternative eficiente de tratare a cancerului, însă un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine spune că un nou tip de medicamente, cu aplicabilitate radical diferită, va putea înlocui chimioterapia. În urma folosirii acestor medicamente, șansele de supraviețuire a pacienților care suferă de leucemie au crescut cu 83%.

”Dacă sfârșitul chimioterapiei e aproape e o întrebare pe care cu toți ne-o punem,” e de părere doctorul Martin Tallman, aflat în fruntea departamentului de tratare a leucemiei de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center. ”Ce știu clar este că ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de chimioterapie, mișcându-ne spre terapii moleculare focalizate.”

Diferența fundamentală dintre aceste două tipuri de tratament vizează modul de depistare și combatere a celulelor canceroase, care se dezvoltă accelerat și îmbolnăvesc țesuturile sănătoase. Terapiile focalizate, cum sunt denumite tratamentele pe baza noilor medicamente, oferă căi mai specifice de a împiedica dezvoltarea celulelor bolnave, blocându-le mecanismele de funcționare și neafectând celulele sănătoase, ceea ce, pentru pacienți, înseamnă mai puține complicații și efecte adverse.

În cazul pacienților cu tumori gastrointestinale stromale, aceste noi tratamente focalizate permit evitarea totală a chimioterapiei, iar cei care suferă de anumite tipuri de cancer pulmonar sau melanom pot, de asemenea, folosi alternativele.

Cercetările arată că cei care au fost supuși acestor noi tratamente au o rată de supraviețuire sensibil mai mare decât pacienții care au avut parte de chimioterapie tradițională.

Pentru mai multe informații legate de această perspectivă revoluționară, citiți articolul din Time. 

Foto: live.iugaza.edu.ps

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!