Borșul poate avea numeroase beneficii pentru organism, asta daca este pregatit in casa, deoarece produsele din comert pot contine conservanti si aditivi alimentari pentru gust, care altereaza calitatea nutritionala a acestuia.

borș

Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime.

Afecțiuni ale ficatuluifieriirinichilor și colonului

Borsul curata rinichii si colonul, trateaza litiaza urinara, previne cancerul de colon si intareste functia organelor interne. Cura de detoxifiere cu bors se tine 2 saptamani, timp in care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Se poate adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

Adjuvant în tuberculoză

Se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.

Dureri de cap

Cercetatorii au constatat ca durerile de cap, insotite de ameteli, cedeaza daca persoana bea un litru de bors pe parcursul unei zile. De asemenea, tratamentul este si mai eficient, daca bolnavul asociaza  acestei terapii si o frectie usoara a tamplelor cu otet de mere.

Leac împotriva mahmurelii

Borsul se formeaza in urma fermentatiei taratelor de grau. Acest produs natural contine vitamina C, complexul de vitamine B, minerale si are capacitatea de a te trezi din betie. Astfel, daca ai exagerat cu alcoolul, bea 1 litru de bors de putina pentru a scapa de ameteala, durerea de cap si de senzatia de voma. Fa acest lucru si a doua zi.

Revigorează organismul

Daca vreti sa fiti in forma, beti cate o cana cu bors cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de sapte zile, cura se poate repeta. Daca aveti probleme cu ficatul sau cu bila, beti pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana de bors. Pentru a fi mai eficienta terapia, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.

Sănătatea inimii

Borsul natural este cunoscut si pentru calitatea sa de a scadea tensiunea, nivelul colesterolului si glicemiei. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce sufera de infarct miocardic, hiptertensiunea arteriala si alte boli de inima.

Glicemie

Nutritionistii europeni sustin ca nivelul crescut al glicemiei in sange este „un fenomen” care apare  frecvent la amatorii de dulciuri. Persoanele care sunt in aceasta situatie trebuie sa evite complicatiile specifice diabetului. De aceea, nutritionistii le recomanda sa consume doua remedii traditionale: borsul si ceapa cruda. Concret, pentru reglarea glicemiei, persoana trebuie sa bea cate o cana de bors inaintea fiecarei mese principale, iar ceapa s-o adauge in salata de cruditati. Totodata,  cele doua alimente trebuie consumate la fiecare masa un interval de cel putin 30 de zile.

Atentie! Borsul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea sa nu il tolereze. De asemenea, consumul de bors nu este recomandat in cazul dispepsiei acide.