Un studiu pe iepuri cu hipercolesterolemie, realizat de cercetătorii spanioli, a arătat că sucul de vinete produce o scădere semnificativă a colesterolului (din sânge, din pereții arterelor și din aortă) și a greutății corporale dar și previn cancerul.

vinete-beneficii previn cancerul

Aceste rezultate au fost confirmate și în studii clinice umane. Cercetătorii au descoperit că o infuzie preparată din 12 g de pudră de vinete (100 g de vinete proaspete, ulterior uscate și măcinate) a redus colesterolul total și colesterolul LDL.

Vinete – Beneficii

Vinetele fac parte din familia Solanaceeelor, alături de cartofi, pătlăgele și ardei. Culoarea lor este un semn al bogăției de antioxidanți pe care îi conțin.

Vinetele sunt o sursă bună de antociani, un tip de polifenoli puternici care scad riscul de inflamații și boli de inimă (ateroscleroză, rigiditate arterială, daune la nivelul vaselor de sânge), datorită efectelor neutralizante asupra proceselor oxidative. Coaja vinetelor conțin un fitonutrient antocianin special, care împiedică oxidarea colesterolului și dezvoltarea cancerului.

Pe lângă faptul că protejează arterele de daunele radicalilor liberi, vinetele ajută la relaxarea vaselor de sânge și îmbunătățesc circulația.

Așa cum a arătat studiul menționat anterior, alimentele cu un pigment închis (violet sau roșu închis), cum sunt vinetele, ajută și la scăderea greutății corporale. Oxidarea lipidelor (grăsimilor) și inflamațiile au un impact important asupra greutății corporale.

Efectul lor anticancerigen se datorează însă în mare parte conținutului de acid clorogenic, un alt antioxidant puternic care a demonstrat proprietăți antimutagene.

Un studiu nou, realizat de cercetătorii indieni a scos la iveală un alt compus din vinete care luptă împotriva cancerului, numit solamargine. În vitro, acest antioxidant a distrus celulele cancerului de sân în proporție de 99%. În vivo, vinetele au redus riscul de cancer pulmonar cu 66% la persoanele care au consumat zilnic vinete.

Pe lângă solamargine, vinetele conțin nasunin, antioxidantul care dă vinetelor culoarea lor purpurie, și numeroși compuși polifenolici.

Vinetele sunt consumate cel mai adesea sub formă de salată, însă ele sunt mult mai sănătoase coapte pe grătar, cu tot cu coajă, stropite în prealabil cu puțin ulei de măsline și usturoi.

Surse articol:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17885815
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9659714

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!