risc bolile canceroase

Un studiu realizat în Marea Britanie relevă faptul că aproape jumătate dintre diversele forme de cancer diagnosticate în această țară în fiecare an sunt cauzate de alegeri de viață precum fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă – toate, alegeri care ar fi putut fi evitate sau schimbate. Cel mai mare purtător de vină este tutunul, arată studiul britanic (Cancer Research UK), ce a luat în considerare toate cazurile de cancer diagnosticate în prezent din Marea Britanie. Astfel, tutunul este responsabil pentru 23% dintre formele de cancer identificate la bărbați și 15,6%, la femei. Pe locul secund se situează lipsa consumului de fructe și legume proaspete (în cazul bărbaților) și obezitatea (la femei). Studiul a fost publicat recent în revista British Journal of Cancer.

Autorii săi susțin că este cea mai complexă analiză actuală asupra problemei cancerului și cauzelor sale. ”Mulți oameni cred că această boală, cancerul, este genetică sau ține de soartă și că ține de norocul fiecăruia dacă dezvoltă sau nu o atare boală. Dar dacă privim dovezile științifice, este mai mult ca niciodată clar că 40% din toate cancerele sunt cauzate de lucruri pe care avem puterea să le schimbăm”, arată autorul principal al studiului, profesorul Max Parkin.

În cazul bărbaților, cel mai bun sfat de prevenire este: nu mai fumați, mâncați fructe și legume și mai reduceți și alcoolul. În cazul femeilor, spune studiul, concluziile care vin ca sfat de prevenție sunt: nu mai fumați și aveți grijă la greutate. ”Nu ne-am așteptat să descoperim cât de important este, de fapt, consumul de fructe și legume în protecția împotriva cancerului – mai ales în cazul bărbaților. Și nici în cazul femeilor nu ne-am așteptat să descoperim că obezitatea este un factor de risc cancerigen mai mare decât consumul de alcool”, mai spun profesorul Parkin.

Studiul coordonat de el a identificat 14 factori care țin de stilul de viață și anturaj (locuința, mediul de la serviciu, tipul de muncă) și care, combinați, cauzează cele 134.000 de cancere identificate anual în Marea Britanie. Cei mai agresivi factori rămân tutunul, dieta improprie, alcoolul și obezitatea. Doar unul din 25 de cancere este legat de locul de muncă (expunere la chimicale, la azbest).

Dintre factorii de risc, unii au fost deja legați de un anumit tip de cancer (fumatul – cancer la plămâni). În cazul altor factori, legătura lor cu un anumit tip de cancer este mai puțin cunoscută: spre exemplu, în cazul cancerului la sân, riscul vine mai degrabă din obezitate sau greutate peste limita normală decât de la consumul de alcool, a stabilit studiul citat.

În cazul cancerelor tubului digestiv, intervine lipsa de fructe și legume, care, la fel, depășește factorul alcool. La cancerul de stomac, o parte din risc provine de la mâncarea prea sărată, iar cancere precum cel de gură sau gât sunt aproape în întregime cauzate de alegerile de viață ale fiecărei persoane în parte.

Sursa și foto: BBC Health

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!