Cât de necesară este mamografia şi cât de des ar trebui făcută: „Cancerul nu doare, să nu ne aşteptăm la astfel de simptome“

mamografia, Cancerul nu doare, simptome

O analiză relativ simplă, care presupune, e drept, iradiere, realizată la intervale regulate, ne poate salva viaţa. Trebuie corelată cu rezultatele altei investigaţii.

Mamografia a devenit o necesitate odată ce înaintăm în vârstă, având în vedere incidenţa din ce în ce mai mare a cancerelor de toate felurile, în cazul femeilor cel de col uterin şi cel de sân fiind cele mai frecvente. Cât de des ar trebui să efectuăm această investigaţie şi de ce este atât de necesară am aflat de la medicul Andreea Ciulincă, specialist în imagistică medicală, şefa secţiei Radiologie şi Imagistică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Mamografia este cea mai fidelă metodă de screening în cazul cancerului de col uterin. Cu ajutorul acesteia se evidenţiază modificările survenite în structura sânului, stând, într-un procent de peste 80%, la baza descoperirii cancerelor de sân, de dorit în stadii incipiente.

Deşi, din păcate, vârsta la care survine cancerul a scăzut foarte-foarte mult în ultimii ani, specialiştii recomandă ca prima mamografie să se realizeze după 35 de ani, când structura sânului este mai uşor de analizat folosind această metodă. În cazul femeilor fără un istoric de cancer de sân în familie, analiza trebuie repetată la un interval de aproximativ 2 ani şi chiar mai des după 50 de ani. „Rezultatele mamografiei trebuie corelate cu cele obţinute la ecografie, pentru că sunt două metode care se completează reciproc. În plus, ecografia poate fi făcută la orice vârstă, chiar şi la 20 de ani, şi se recomandă, în cazul oricărei suspiciuni, chiar la intervale de 6 luni“, spune medicul Andreea Ciulincă.

Cum se realizează

Procedura în sine, dă medicul asigurări, nu durează, cu tot cu pregătirea pacientei, mai mult de 10 minute. Pacientei i se explică faptul că este vorba de o compresie a sânilor, aceasta presupunând un oarecare disconfort (apare o durere suportabilă), motiv pentru care este de preferat să se realizeze într-o perioadă a lunii când sânii sunt mai puţin sensibili. Metoda este iradiantă, din acest punct de vedere fiind comparabilă cu radiografia, motiv pentru care pacientele însărcinate vor anunţa medicul înainte, având în vedere riscul pentru făt.

Pentru vizualizarea structurii interne a sânului se fac două expuneri la fiecare sân. Se folosesc proiecţiile standard: vederea craniocaudală (care permite obţinerea obţinerea unor omagini bune a sectoarelor centrale şi mediale ale sânului) şi vederea mediolaterală (care arată toată glanda). Rezultatele obţinute, spune medicul, se interpretează în corelaţie cu cele ale ecografiei.

„Din păcate, chiar astăzi am avut un caz, la o pacientă de 50 şi ceva de ani, care a pus totul pe seama unui traumatism, însă în mod cert a fost doar o coincidenţă, probabil în acea perioadă a început să acorde atenţie acestui aspect. De mare ajutor pentru a evidenţia orice modificare este autopalparea, care trebuie făcută regulat, chiar şi aşa, fiecare cum se pricepe, neurmând procedura standard. De asemenea, dacă simţim orice modificare sub axilă trebuie să ne adresăm medicului. Nu toţi aceşti aşa-zişi noduli sunt maligni, însă trebuie investigaţi“, ne sfătuieşte medicul.

Un alt aspect important este cel referitor la compararea rezultatelor mamografiei în timp, chiar dacă această investigaţie nu este realizată la acelaşi medic sau în aceeaşi unitate sanitară, cu aceeaşi aparatură. De multe ori pentru medici compararea valorilor măsurate în timp poate fi utilă pentru aprecierea evoluţiei unor eventuale formaţiuni tumorale.

„Cancerul nu doare, asta trebuie să ştim, cancerul doare în formele terminale şi nu toate tipurile de cancer, de aceea nu trebuie să ne aşteptăm la astfel de simptome. De foarte multe ori nici măcar nu există simptome evidente, de aceea autoexaminarea este foarte necesară, pentru că la palpare putem simţi modificări care nu produc niciun fel de disconfort, nicio durere“, mai spune medicul.

Cât costă

Investigaţia, comparativ cu alt tip de investigaţii, este suportabilă şi financiar. Poate fi prescrisă, atât ecografia, cât şi mamografia, chiar şi de către medicul de familie, iar în cazul pacientelor asigurate se realizează în baza cardului de asigurat. Cum însă fondurile pentru analizele de laborator şi investigaţiile imagistice sunt limitate, în cazul în care nu dorim să aşteptăm perioade mai mari de timp, se poate realiza şi contra-cost. „În unitatea noastră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, această investigaţie costă aproximativ 100 lei, pentru ambii sâni, cred eu o sumă suportabilă“, mai spune medicul.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!