Cunoscută și ca tratament citostatic, chimioterapia dă speranțe bolnavilor de cancer. De cele mai multe ori, această terapie este greu de suportat, din cauza numeroaselor efecte secundare.

chimioterapie

Chimioterapia este parte importantă în tratamentul cancerului. Citostaticele fie pot opri extinderea și evoluția bolii, fie pot aduce vindecarea. Medicul prescrie tratamentul în funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia. Poate fi singura modalitate de tratament ori este combinată cu radioterapia sau cu intervenția chirurgicală.

Chimioterapia se numără printre tratamentele cu cele mai multe efecte secundare, unele chiar greu se suportat, acest lucru fiind pus pe seama faptului că pe lângă celulele bolnave, citostaticele le distrug și pe cele normale. De asemenea, chimioterapia poate afecta ireversibil funcțiile unor organe precum inima sau rinichii. Iată principalele efecte secundare ale chimioterapiei!

•    Greața și vărsăturile sunt printre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Aceste neplăceri pot apărea imediat după administrarea citostaticelor sau după câteva ore ori zile. Greața și vărsăturile pot fi prevenite cu ajutorul medicamentelor, existând și alte trucuri benefice în acest sens. „Pacientul trebuie să recurgă și la o serie de măsuri preventive cum sunt volumul alimentar redus, care să evite senzația de stomac plin, consum de lichide crescut cu băuturi reci, alimente la temperatura camerei, evitarea mirosurilor puternice, utilizarea tehnicilor de relaxare”, recomandă medical primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu.

•    Căderea părului. Chiar dacă nu este un efect secundar grav (părul va crește după oprirea tratamentului), acest simptom este greu de suportat din punct de vedere psihic. Părul poate cădea, în general, la 2-3 săptămâni după începerea tratamentului, alteori, chiar după prima ședință. Căderea părului nu este un simptom prezent la toți cei care fac chimioterapie, unul dintre motive fiind doza mai mică de citostatice administrate.

•    Oboseala are legătură cu boala în sine, cu alte efecte secundare ale citostaticelor, precum și cu anxietatea și cu tulburările de somn cauzate de grijile față de cancer.

•    Afectarea organelor. Citostaticele pot leza celulele unor organe precum inima, plămânii, ficatul și rinichii. De asemenea, pot fi afectate organele reproductive, cauzând probleme de fertilitate la ambele sexe. Și sistemul nervos poate fi „vizat” de citostatice, în acest caz apărând simptome precum furnicături și senzația de amorțeală în mâini și picioare (neuropatie periferică).

•    Probleme hematologice, precum aplazia medulară, afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule ale sângelui. Din această cauză, pot apărea echimoze, sângerări, infecții și anemie.

•    Cancerul secundar este un alt risc al chimioterapiei. Un astfel de cancer poate apărea oricând, chiar și după 15 ani de la terminarea tratamentului cu citostatice.

Dr. Dana Lucia Stănculeanu
medic primar oncologie
Institutul Oncologic București


Citostaticele reprezintă un grup de medicamente cu mecanisme diferite, care acționează în diverse momente ale tratamentului oncologic, fie în scopul de a diminua volumul tumoral pentru a permite o altă secvență terapeutică precum chirurgia sau radioterapia.

Pot fi adjuvant, de exemplu chirurgical, cu rol de a întări efectul acelui tratament și de a distuge celulele canceroase circulante, fie sunt tratament paliativ, cu rol de a reduce simptomatologia și volumul tumoral.

Efectele adverse pot apărea imediat în timpul tratamentului sau tardiv, uneori producând afectări definitive sau greu reversibile cum ar fi cele cardiace, pulmonare, renale sau reproductive.

Citostaticele mai pot cauza:

  • probleme urinare (schimbarea culorii și mirosului urinei, durere la urinare, cistită)
  • constipație și diaree
  • mucozități la nivelul gurii și gâtului
  • probleme de concentrare
  • schimbarea mirosului și a gustului
  • uscarea pielii, ruperea mai ușoară a unghiilor
  • îngrășare, mai ales la femei.
Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!