Înălțimea nu aduce doar avantaje, după cum indică un nou studiu. Se pare că oamenii înalți prezintă riscuri semnificativ mai mari de îmbolnăvire de cancer.

om_inalt_om_mic îmbolnăvirea de cancer

Studiul a fost făcut pe 5,5 milioane de suedezi cu înălțimi cuprinse între un metru și 2,25 metri. Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare 10 centimetri în plus, riscul de cancer crește cu 11% pentru bărbați și 18% pentru femei. Femeile înalte, de asemenea, prezintă un risc cu cu 20% mai mare de cancer la sân. În cazul cancerului de piele, pericolul crește cu 30% pentru fiecare 10 centimetri în plus, în cazul ambelor sexe, scriu cei de la Irish Times.

Emelie Benyi, principala autoare a studiului și cercetător la Institutul Karolinska din Suedia, a spus:”Ar trebui să fie accentuat faptul că rezultatele noastre reflectă incidența cancerului doar pentru un segment al populației. Cauzele cancerului sunt multifactoriale și e dificil să prezicem ce impact ar avea rezultatele noastre aplicate la fiecare individ de pe glob”.

Echipa lui Benyi a colectat informații din rapoartele medicale pe care indivizii le-au avut de-a lungul vieților acestora. „Studiile noastre indică faptul că indivizii mai înalți au riscuri mai mari de cancer, dar totodată e demonstrat medical că aceștia au mai multe probleme de sănătate”, a mai spus Benyi.

Profesorul Jack Cuzick, director al Wolfson Institute of Preventive Medicine și implicat în conducerea departamentului de prevenție a cancerului la Universitatea din Londra, a explicat: „Asocierea dintre înălțime și cancer e cunoscută de ceva timp. Incidența multor tipuri de cancer crește în cazul celor înalți”.

Momentan, lipsesc multe detalii care trebuie cunoscute înainte de a da un verdict, dar e posibil să fie responsabilă cantitatea mare de hormoni, care ar putea stimula celulele canceroase. În orice caz, mai sunt necesare multe studii la nivel global.

sursa