Un test de sânge poate detecta cu exactitate mai multe forme de cancer cu câțiva ani înainte ca simptomele să apară. Această descoperire poate revoluționa tratamentul împotriva bolii secolului, spun specialiștii care speră ca, pe viitor, testul să poată face parte din analizele de rutină.

Foto: Gulliver/Getty Images

Viețile a mii de pacienți ar putea fi salvate dacă testul depistează tumorile în stadiu incipient, când tratamentul poate acționa eficient. Descoperirea a fost anunțată de cea mai mare conferință pe tema cancerului care a avut loc la Chicago.

Testul s-ar putea dovedi foarte folositor în cazul unor anumite tipuri de cancer greu de identificat în stadii incipiente, precum cancerul pancreatic, ovarian sau cel localizat la nivelul plămânilor, a precizat dr. Nicholas Turner, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și de la spitalul Royal Marsden, Londra.

Toate celulele din organism eliberează informații în fluxul sanguin. La fel fac și celulele canceroase, explică specialiștii, citați de Independent.

Pentru dezvoltarea testului, echipa de cercetători s-a folosit de mai multe mostre de țesut de la 124 de pacienți care sufereau de cancer. Specialiștii au scanat probele pentru 508 de mutații genetice, analizând zone specifice ale genomului. Noua metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile, spun specialiștii.

Testul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Grail, o companie dedicată dezvoltării metodelor inovative pentru detectarea cancerului, care este finanțată de oameni precum Jeff Bezos și Bill Gates.

Doriti mai multe informatii despre vindecarea cancerului? Contactati-ne acum!